Cox Bulleid Architects, Halesworth House ?>
Cox Bulleid Architects, Halesworth House ?>
Cox Bulleid Architects, Halesworth House ?>
Cox Bulleid Architects, view 2 in Progress ?>
Cox Bulleid Architects, Halesworth House ?>

Halesworth House

A new build house in Suffolk cantilevered over the flood plain of the local river. Ancillary spaces are located on the smaller ground floor, with the principle rooms on the first floor enjoying spectacular views along the river and surrounding meadows.

Full flood modelling and complex negotiations with the Environment Agency ensured the planning application was successful on a site that had previously been refused planning permission.

The building has been designed to Level 4 of the Code for Sustainable Homes and to Passivhaus Standards. The design incorporates solar thermal panels, photovoltaic panels, full heat recovery system with natural pre heating to incoming air and triple glazing with external sun shades.

Materials are simple and robust and will naturally weather, with dark brickwork with deep reveals, oak windows, hemp insulation, sweet chestnut cladding, and a zinc roof.

The project is due to start on site later this year.